Kostol Narodenia Panny Márie v Novom Meste nad Váhom

duc in altumVyšlo veľa kníh o tom, ako sa stať úspešným – v kontaktoch a podnikaní. Sú obľúbené obzvlášť v manažérskych kruhoch.

Jeden úžasný návod na úspešný život sa nachádza v Lukášovom evanjeliu o zázračnom rybolove. Po celonočnom neúspešnom love sa udialo toto: Ježiš povedal „Zájdite na hlbinu.“Oni - profesionálni rybári reagovali: „Celú noc sme sa namáhali a nič sme nechytili. Ale na tvoje slovo, Ježišu, spustíme siete.“

A siete sa takmer trhali, i lode sa až potápali od úlovku. Takmer prišli o svoje výrobné prostriedky ...

Úspech bol presvedčivý. Zakladal sa na poslušnosti Ježišovmu slovu.

Najväčším úspechom nie je získať bohatstvo a vplyv, ale získať šťastie neba naveky. A tento životný úspech závisí od mojej blízkosti k Ježišovi, od mojej vnímavosti na jeho slovo v evanjeliu. Na začiatku tretieho tisícročia vyzval sv. Ján Pavol II. nás všetkých: „Duc in altum.“ „Zatiahni na hlbinu“ v treťom tisícročí. A tou hlbinou je hĺbka duchovného života, hĺbka modlitbového života s Bohom. Hlbina osobného vzťahu k Bohu.

V dnešnom svete túžime byť on-line, napojení na prúd informácií a diania cez internet. Je to moderné. Keď niekam prídeme, hneď sa zaujímame, či je tam wi-fi pripojenie. Oveľa dôležitejšie je však byť on-line s Pánom. Mať s ním živý kontakt. Byť napojený na nebo. Nespoliehať sa na vlastné svaly a chytrosť, ale na Pána. To je cesta k úspechu, k plnohodnotnému a radostnému životu.

Cestou k úspechu je teda opravdivá modlitba. Ako spoznám, či je moja modlitba pravá? Jednoducho, podľa tohto kritéria: Pravá modlitba je tá, ktorá mení môj život.

Blažej Čaputa, dekan-farár